duminică, 24 noiembrie 2013

Traficul de persoane


Câmpean Aida, IX C


Prietenia   falsă  (Buhai Elias, IX C)

A fost cândva, si  astfel  s-a-ntâmplat,
Fară a spune la cineva vreo vorbă,
Ea, de părinti s-a-ndepărtat,
Crezând ca prietenii o-ndrumă la un loc de muncă

Dar nu a fost așa,
Caci odată-ajunsă-acolo,
Iubirea se răcea,
Celor din jur nu le păsa.
Vai !unde este acum își amintea,
Unde este mama mea ?


Ajunsă într-un mediu ostil,
Privată de toate drepturile,
Necunoscând pe nimeni in acel loc pustiu ,
Iși analiza acuma faptele.
Dar era prea târziu.


Asa ziși prieteni nu mai erau .
Defapt ei niciodata n-au fost.
Ei și-au primit răsplata ce li se promitea.
Pentru ei ,ea nu mai avea nici un rost


Doar mama si tata simțeau durerea,
Caci fiica lor acasă nu mai era.
De câte ori se gândesc îi cuprinde tăcerea.
Dar mai spera ca într-o zi o vor revedea.

Câmpean Aida, IX C

Lacrimi (Sleam Iarina Teodora, IX C)

Încă mă uitam cu ochii  înlăcrimaţi la sora mea speriata. A trecut mai bine de o luna şi ea tot nu vroia să vorbească. Sunt sigurcă în mintea ei încă se desfăşurau amintirile tulburătoare,îmi pot da seama după cum ochii însăngeraţi se uitau fix la un punct necunoscut.

Deac Mădălina, IX C

Îmi amintesc ziua aceea perfect, deşi mi-aş fi dorit să o uit complet. Era un cer noros şi ceaţa îţi înfunda nările şi când respirai aerul rece de tânăr decembrie simţeai libertate. Cerul ere fumuriu şi abea puteai observa zarea care dădea puţină speranţa sufletelor sătule de întuneric, prin lumina ei.

Onțiu Laura, IX C

O conduceam pe sora mea mai mica la şcoală, care îşi purta pe faţă acelaşi zambet larg dintotdeuna, care mă tem că nu-l voi mai vedea vrodată strălucind cu aceaşi intensitate. Când am ajuns în apropierea şcolii, ea mă roagă să o las să mearga singură de acolo, deorece nu vroia ca colegii ei să o vadă cu un însoţitor. Eu îi zâmbesc uşor, pentru că  înţelegeam problemele adolescentine cu care se confrunta, cu toţii le-am avut la un moment dat, aşa că dau din cap în semn de încuviinţare, ea îmi zmbeşte scurt şi începe să ţopăie, cu fiecare pas paru-i lucios şi buclat zburdând uşor, eu mă întorc cu intenţia de a-mi continua drumul, dar reuşesc să zăresc cu colţul ochiului cum o maşină parchează în faţa copilei, ea scoate un strigăt scurt şi puternic de disperare în timp ce este trasă în maşină.

Abrudan Denisa, IX C


Eu mă prăbuşesc la pământul rece, pe un strat subţire de zăpadă pură şi nepătată de răul din lume. Mintea mea nu funcţionează pentru un moment. Slavă Domnului şoferul nu m-a văzut şi pe mine pentru că altfel eram şi mai nefolositoare decât sunt acum.

Disperarea mă face să îmi pierd controlul mişcarilor, dar totuşi reuşesc cu greu să îmi scot telefonul şi sun poliţia şi spun tot ce mintea mea şocata poate reda într-un astfel de moment.

Poliţia vine, analizează locul în timp ce eu rămân nemişcată pe locul în care zăpada limpede nu mai era, pentru că a luat toată căldura din corpul meu şi acum eram la fel de rece şi pustie în exterior prcum şi în interior.

Abrudan Denisa


Singurele lucruri la care mă puteam gândi erau strigătul şi ochii speriaţi ai surorii mele şi tot ce puteam face era să ma învinui, dacă mai mergeam acei 20 de metri alături de ea poate nu s-ar fi întâmplat nimic. Mă găndeam că poate nu o să-mi mai văd niciodata sora, că nu o voi mai vedea zămbind şi totul era vina mea.
Orele treceau şi speranţa mea se scurgea odată cu ele şi cu lacrimile care îmi lăsau obrajii din ce mai duri şi roşii, dar aud telefonul sunând, la început nici nu mă obosesc să mă uit la el, dar arunc o privire rapidă, după care răspund brusc şi speriată întreb care erau noile informaţii. Poliţistul îmi spune că a găsit-o, pe ea şi încă un grup de fete de vârsta ei într-un depozit la marginea oraşului.

Abrudan Denisa, IX C


Maşina poliţiei ajunge relativ repede la locaţia unde mă aflam eu şi când mă uit la ea îi pot zării faţa  pală a surorii mele care se afla pe bancheta din spate. Ea vine la mine o îmbrăţişez şi îi dau haina mea. Îi simt lacrimile calde croindu-şi drumul pe mâinile mele, mă aplec îi iau faţa între palme şi o privesc în ochi.Privirea ei nu mai era aceaşi, nu mai era plină de căldură şi ochii ei nu mai sclpeau, ba din potrivă erau reci ca gheaţa.
Puterea-mi rămasă, de care mă ţineam cu dinţii, acum dispare. Izbucnesc şi eu în plâns şi când trec pe lânga maşina de poliţie văd vinovatul, mă uit la el cu scârba, dar îmi iau repede privirea de la figura sa dispreţuitoare, pentru ca nici nu merita să fie privit.

Sora mea nu va mai fi niciodată aceeaşi, toţi copii care i-au împărtăşit experienţa au fos traumatizaţi pe viţă şi totuşi aceasta crimă se întâmplă din nou şi din nou.

Deac Mădălina, IX C

marți, 5 noiembrie 2013

Cartea în dar


“File de poveste…
Vieţi aşternute pe hârtie…
Cartea, o comoară...
Mulţumim pentru darul dumneavoastră!”
(Harko Mihaela, IX G)


   Fascinația cărții

   Cartile sunt acelea care ne ajuta sa descoperim lumi noi, fascinante si de poveste... Ele ne deschid orizonturi noi si fermecate, pline de intamplari minunate.  (Roșu Andrada, IX G)


”Cartea,
O particica dintr-o biblioteca...
Dar totusi, cea mai imporanta;
Un prieten bun si apropiat...
Ea este o adevarata comoara,
De care poate avea parte oricine.”
 (Roșu Andrada, IX G)



Biblioteca, un topos fermecat ...



     Nestemata minții

     ”Mica iesire impreuna cu doamna diriginta si colegii la biblioteca judeteana "Petre Dulfu" a fost o amintire placuta care m-a ajutat sa descopar ce este cu adevarat ce este cartea.
     Acolo am descoperit o lume cu totul diferita, o lume care, la prima vedere, pare a fi plictisitoare, dar care ascunde in taina dincolo de copertile vechi ale cartilor mii de povesti , mii de iubiri infinite, mii de informatii , multe descoperiri ce asteapta sa le deslusesti cuvant cu cuvant si fila cu fila. Am invatat ca orice carte merita sa fie citita, asa cum fiecare om merita o sansa la viata.”   Kiss Evelina Corina, IX G     
                

”Biblioteca, o oază de relaxare
Locul in care citesti...
Carti fermecate...
Acel loc de poveste,
De neuitat...”   
(Roșu Andrada, IX G)

     ”Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare este ca o intreaga lume, o lume de poveste. Este la fel ca un loc din inima ta de care nu te poti desparti usor; cand ajungi in interiorul ei te vei simti fermecat, cartile ti se vor parea un univers.
     Aceasta biblioteca contine toate tipurile de carti: carti de aventura, de basm, de iubire, romane si multe alte tipuri de carti minunate; pentru orice adolescent, aceasta biblioteca este idealul.”  (Roșu Andrada, IX G)

treptele cunoașterii

     Paradisul copiilor

     ”Fiecare om isi imagineaza “Biblioteca” in felul sau: unii viseaza o gradina insorita plina cu flori, altii vad un seif mare cu bani, pentru unii inseamna o casa mare, cu multe etaje si bine mobilata , dar pentru mine inseamna PARADISUL : acele vise pe care le pot realiza numai prin carti,  momentele grele pe care le pot depasi cu ajutorul cartilor si mai ales momentele frumoase pe care le-am trait, calator fiind in lumea lor.
    De neuitat raman momentele in care ma lasam purtata in lumea  basmelor, alaturi de fata babei, fata mosului,  Ileana Cosanzeana, Fat Frumos si  multe alte personaje care  mi-au insotit copilaria.
     Cand intru in acest sanctuar , patrund intr-o lume aparte , departe de rutina si de grijile vietii. Citind carti practice, stiintifice, mi-am descoperit viata, m-am descoperit pe mine insami. Cartile, pot sa zic, ca ma insotesc, atat pe mine cat si pe prietenii mei ,de-a lungul intregii vieti, datorita faptului ca in cuprinsul lor intalnim secvente care ne reprezinta amintirile demult traite.
     Cartea este si va ramane cel mai sfant lucru pentru un adolescent, dar si pentru adultul de mai tarziu; ea trebuie sa fie ,,prietenul’’ pe care sa-l cercetam ori de cate ori este nevoie.”  Vint Adina Maria, IX G


     ”Cartea este un sprijin. Ea ne ajută să înţelegem şi să pătrundem în tainele lumii, ale universului. În filele ei putem descoperi sfaturi, putem culege înţelepciune, ne putem “adăposti” de gândurile negative.” Tura Stefania Marinela, IX G


     Plăcerea lecturii


     ”Pentru  noua generație de tineri lectura își pierde valoarea. Începe încet, dar sigur să își piardă gustul puternic pe care îl domina altădată. Cărțile sunt înlocuite de tehnologia care stapanește  mințiile adolescenților. Fiecare mișcare devine mobilizată de tehnologie. Devenim roboti în fiecare zi. 
      În ceea ce mă privește, aș vrea să mă îndepărtez de această generație de roboți. Îmi place să mă refugiez in cărți de fiecare dată când sunt suparată sau întâmpin o problema. Un citat profund reușește să mă facă mai puternică. Curiozitatea pe care o am mereu când citesc titlul expresiv al unei cărti mă încântă. Dorința neobișnuită pe care o am e să reușesc să mă pierd pentru totdeauna printre  rafturile  unei biblioteci imense… Și să uite timpul de mine. Vreau să văd cât aș reuși   să trăiesc hrănindu-mă numai din cuvinte. Sunt sigură că aș trăi chiar foarte fericită. Pot numi biblioteca din oraș a doua casă pentru mine. De fiecare data când o vizitez nu mă plictisesc de ea iar  timpul uită de mine, si când ies realizez ce mult timp a trecut. 
     Fără lectură nu aș putea supraviețui, aș reuși să îmi expun punctul de vedere sau să gândesc singură, nu aș putea nici măcar sâ îmi scriu numele sau să îl pronunț. Cărțile sunt profesori ireali fizic dar reali în minte si  suflet. O carte reușește de fiecare dată să mă facă să îmi schimb perspectiva față de lucrurile care mă înconjoară, mă face mereu să zambesc, indiferent de ce sfârsit are. Și întotdeauna îmi pune la încercare memoria, pentru că mereu rețin citatele care mă marchează pe parcursul cărții. 
    Nu pot descrie în câteva cuvinte ce însemnă lectura pentru mine. Încet, începe lectura să devină  ceva vital, ceva care mă definște.”  Trif Roberta, IX G


“Cartea,
O comoară,
Micul dar al marilor scriitori...
Biblioteca,
Esenţială, măiestuoasă, bogată,
Marele Paradis al micilor cititori...”    
(Harko Mihaela, IX G)