luni, 6 mai 2013

Voluntariat la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

    La finele săptămânii de şcoală altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun – elevi şi dascăli îşi fac bilanţul. Printre multe alte activităţi, parte din elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au optat pentru voluntariat. 
   Clasa a 9-a E, împreună cu diriginta lor, prof. Rodica Mone, au dat o mână de ajutor celor care îşi desfăşoară activitatea la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş - Bastionul Măcelarilor, respectiv la ONG „Împreună pentru voi”.


   La Bastion, elevii au încodeiat ouă pentru Paşte, au învăţat cîte ceva despre origami şi şi-au exersat priceperea în activităţi de ghidaj a unor grupuri de elevi mai mici. 

    
     La ONG „Împreună pentru voi”, elevii au desenat, au pictat, au confecţionat obiecte decorative împreună cu tineri asistaţi, au intrat în primele taine ale arhivării de documente, au pregătit masa de prânz împreună...



... şi au răsfăţat-o pe micuţa Tigris

    
     „Am ales să-i implic pe elevii mei în acţiuni de voluntariat pentru că mi se pare important să-i învăţăm să ajute, să facă servicii, să dea din timpul şi din priceperea lor fără să aştepte să primească ceva în schimb. Şi pentru că toţi mai avem de învăţat ce înseamnă cu adevărat să fim împreună. Nu în ultimul rând, voluntariatul e o bună ocazie să demonstreze că au iniţiativă, că vor să contribuie şi să facă parte dintr-o echipă.” – dirig. Prof. Rodica Mone

11 comentarii:

  1. Activitatea noastra de voluntariat a fost selectata sa reprezinte Colegiul National "Mihai Eminescu" la competitia judeteana in care au intrat cele mai bune proiecte din saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun". Am obtinut Locul II. Felicitari 9 E!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alături de tinerii de la ONG, m-am simţit mai bună, mai înţelegătoare, am învăţat să am răbdare cu cei ce sunt altfel decât mine. Cred că într-adevăr ştiu un pic mai multe şi sunt un pic mai bună. Credeam că e uşor tot ce se întâmplă în astefel de locuri, dar am văzut că nu e deloc aşa. Am plecat spre casă cu gândul că ar trebui să fim fericiţi cu atât cât avem. Unii nu au nici atât...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anca Anastasia Pop4 iunie 2013 la 01:56

    A fost o săptămână interesantă, utilă şi plăcută. Faptul că am făcut voluntariat la Bastionul Măcelarilor a contat mult pentru mine: a fost o experienţă minunată, de aceea la sfârşitul acelei zile m-am înscris ca şi colaborator. Am făcut origami, apoi i-am învăţat pe câţiva copii mai mici să facă şi ei. Şi doar atât: am aflat o mulţime de lucruri despre oraşul meu, apoi le-am povestit grupurilor de elevi mai mici care au venit în vizită. A fost o experienţă pe care aş vrea să o retrăiesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut la Bastionul Măcelarilor pentru că am învăţat să fac ceva practic, am confecţionat obiecte de decor, am încondeiat pentru prima dată ouă, m-am făcut util. Am lucrat împreună cu colegii mei Mihaela Radu, Denisa Pop, Ştefana Ardelean, Alexandra Balog, Iulia Panici, Andreea Mariş, Răzvan Man, Alexandru Onofre, Alex Grad, şi Răzvan Crişan.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dimineaţă, când am pornit cu colegii şi cu doamna dirigintă spre Muzeu, m-am simţit copleşit de ploaie, de frig, aş fi vrut să fiu acasă... Acolo, însă, s-a schimbat toată starea mea, când am început să fac ceva util pentru grupurile de elevi mici care au venit în vizită şi pe care le-am ghidat chiar eu! Aş vrea să mai facem aşa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Teodora Şandor Martin7 iunie 2013 la 02:23

    Poate pare puţin lucru, însă vreau să spun că, împreună cu colega mea Flavia Perşa, am făcut o salată pe cinste după ce am desenat, pictat, decupat, lipit etc. O salată pentru toată lumea! Mi-a plăcut să fiu împreună cu colegii mei, cu tinerii asistaţi de la ONG-ul unde am făcut voluntariat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru mine voluntariatul din săptămâna aceea altfel a fost o experienţă de neuitat. Am învăţat mai multe lucruri despre ce înseamnă a fi voluntar. Ar trebui poate să facem asta mai des.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am avut parte de multe surprize cu ocazia zilei de voluntariat. Printre altele, alături de colegele mele Bianca Chifor, Francisca Băban, am avut acces la câteva documente de arhivă, foarte vechi. A fost pentru prima dată când am văzut aşa ceva, absolut impresionant. Sper că e doar începutul unui şir de activităţi de acest fel.

    RăspundețiȘtergere
  9. Karina Miriţă7 iunie 2013 la 02:25

    Împreună cu colegele mele Călina Pop şi Mihaela Buda, am scris numele unor persoane pentru care am ajutat la pregătirea unor pachete cu haine şi alte produse. Andrei Mureşan ne-a ajutat să cărăm pachetele. Mi s-a părut că facem ceva util pentru acei oameni care aveau nevoie de sprijinul nostru. Aş vrea să repet experienţe de acestea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabriela Pop, preşedinte ONG „Împreună pentru voi” Baia Mare10 iunie 2013 la 00:41

    M-am bucurat că aceşti tineri liceeni au venit să petreacă o zi cu noi, cu personalul instituţiei noastre şi cu persoanele asistate. Le mulţumim şi îi aşteptăm şi altădată.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oana Leşiu, muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş10 iunie 2013 la 00:43

    Au fost şi ateliere dedicate meşteşugurilor tradiţionale. Cu ajutorul meşterilor am încercat să le explicăm copiilor, pe înţelesul lor, ce se întâmplă într-un astfel de atelier, care sunt aceste meşteşuguri populare, câţi dintre meşteri mai lucrează. Poate că le-am trezit interesul, poate că unii dintre ei vor ajunge să lucreze astfel de meserii. Le-am oferit câteva informaţii despre locul în care se află, apoi fetele de la Re/Creativ le-au explicat ce înseamnă să fii voluntar într-o instituţie publică sau într-un ONG, după care ne-am împărţit în grupuri mai mici. O parte dintre ei au realizat nişte unelte pe care le vom folosi la un alt atelier al nostru, dedicat Sărbătorilor Pascale, mai precis au confecţionat unelte de încondeiat ouăle, împreună cu colega mea Minerva Luca. O parte au urcat la atelierul origami, iar patru dintre ei au învăţat cum să primească vizitatori într-o instituţie muzeală.

    RăspundețiȘtergere